ІНФОРМАЦІЯ

щодо стану виконання заходів зі скорочення викидів

забруднюючих  речовин, охорони та раціонального використання вод,

встановлених у дозволах,  та заходів

на період настання несприятливих метеорологічних умов  у ПАТ НЗФ

станом на 01.04.2018

 

Згідно із вимогами дозволу на викид № 1211600000-72 від  29.07.2015 у     2018 році ПАТ НЗФ повинен виконати  захід зі скорочення викидів забруднюючих речовин  - М-41. Джерело викиду  91 (Цех виробництва феросплавів. Вузол скиду розливної машини № 10 В-8). Модернізація очисної установки із підвищенням ефективності роботи. Заплановане зменшення викидів на 0,232 тонн  на рік.

На теперішній час виконуються підготовчі роботи по заходу, документи щодо визначення виконавця робіт знаходяться на розгляді у тендерному комітеті.

У 2015 році розпочато спільне виконання заходів М-18 (джерела № 123, 124) із будівництва рукавних фільтрів В-14, В-24  та М-24 (джерело № 139) із ліквідації джерела  із кінцевим терміном виконання заходів  у  2019 – 2020  роках. Згідно із договором  № 1412-20-15ПР/1501657 від 03.04.2015  УГ НВП „КЦ ДІЕКС”          (м. Дніпропетровськ) виконано проектно-конструкторську документацію з будівництва об’єкта, проводяться будівельно-монтажні роботи. У 2016 році розпочато виконання заходу М-4 (джерело № 115) із будівництва рукавних фільтрів В-4, В-6. Інформація щодо виконання заходів М-4 та М-24 наведена у звіті про  виконання заходів Дніпропетровської обласної комплексної програми (стратегії) екологічної безпеки та запобігання змінам клімату на 2016 -  2025 роки у ПАТ НЗФ станом на 01.04.2018.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Згідно із дозволом № 03262 29.04.2013 на спеціальне водокористування підприємство у 1 кварталі 2018 року:

-        постійно дотримувалося умов, які встановлені у дозволі на СВК, та обов’язків водокористувачів, що передбачені ст. 44 Водного кодексу України;

-        забезпечувало функціонування системи моніторингу впливу виробничої діяльності на стан поверхневих та підземних вод. Виробничий контроль якості вод у спостережних свердловинах за 9 показниками виконується щоквартально згідно з графіком на 2018 рік, погодженим КЗ „Придніпровська гідрогеологічна партія”. Отримані дані надаються до регіональної системи моніторингу довкілля та на адресу Держекоінспекції  в Дніпропетровській області,               КЗ  „Придніпровської гідрогеологічної партії”;

-        здійснювався інструментальний облік використання води із складанням  статистичної звітності та своєчасної оплати у терміни, які передбачені діючим  законодавством. Трубопроводи та водовимірювальна апаратура знаходяться у справному стані. Постійний контроль за станом устаткування водного господарства та своєчасне проведення метрологичної провірки водо- вимірювальної апаратури покладено на керівників структурних підрозділів. Технічне обслуговування водопровідних комунікацій здійснюється систематично згідно із графіком ППР та ТО.

-        була забезпечена ефективна експлуатація установки для очищення зливових вод  відповідно до вимог Технологічної інструкції з експлуатації  установки для очищення зливових вод ТІ НЗФ-Е-14-41-2016.

-        використання води здійснювалося у межах лімітів, вказаних у Дозволі  на СВК. Послуги із постачання питної, технічної води та приймання скидних вод производилися на підставі діющих договорів, укладених із постачальниками послуг згідно із вимогами Дозволу на СВК. Використання води у системах зворотного та повторного водопостачання здійснюється в обсягах, визначених дозволом на СВК.

     За 1 квартал 2018 року використано  1,59 тис. м³ дренажно-колекторних вод, очищено  та  повернено в умовно чистий  зворотний цикл  заводу близько 82,272 тис. м³ дренажної та зливової води.

      Перелік заходів на період настання несприятливих метеорологічних умов для ПАТ НЗФ затверджений наказом від 14.02.2017 № 45 «Про дотримання вимог законодавства та дозвільних документів у сфері охорони атмосферного повітря». За 1 квартал 2018 року повідомлень щодо настання несприятливих метеорологічних умов на завод не надходило, тому  виконання заходів не передбачалося.

 

Заступник головного інженера

з охорони природи – начальник

лабораторії захисту водного та

повітряного басейнів                                                              Г.Д. Страдомський