Новини

Герої не вмирають

Тетяна ХАРЛАН

Наприкінці минулого тижня в рамках міської програми на НЗФ і в селі Придніпровському Нікопольського району відкрили меморіальні дошки двом заводчанам - покрівельнику РБЦ НЗФ, механіку-водію 17-ї окремої танкової бригади батальйону «Кривбас» Сергію Іволзі та помічнику машиніста тепловоза ЗЦ НЗФ, сержанту 56-ї окремої мотопіхотної бригади  Юрію Гришку. Хлопці загинули внаслідок проведення АТО на сході нашої країни. Обидва проявили справжню мужність і відвагу, обороняючи територіальну цілісність та свободу України, за що нагороджені на рівні держави та міста.  Так, Юрій Гришко посмертно нагороджений відзнакою Президента України «За участь в антитерористичній операції», а в 2019 році йому присвоєно звання «Почесний громадянин Нікополя». Сергій Іволга посмертно Указом Президента України нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Проте будь-які звання та медалі не заглушать біль від втрати в серцях близьких, колег та друзів… Відтепер на фасаді Придніпровської середньої школи та на будівлі ЗЦ НЗФ встановлено мармурове нагадування про їх мужність. І хоч їх вже немає, але пам’ять про них житиме вічно. 

 

Дату відкриття дощок обрали не випадково - саме на 12 та 13 лютого припадають роковини загибелі наших героїв. Обидва склали свої голови саме на Дебальцівській дузі з різницею в один рік. Сергій Олександрович загинув у тому пекельному котлі в 2015 році, а Юрій Васильович  отримав там поранення, не сумісні з життям рік потому.

Місце  встановлення  дощок теж не випадкове. Бо саме у селі Придніпровському жив Сергій, а в залізничному цеху працював Юрій.  Тож не дивно, що захід з відкриття меморіальних дощок зібрав представників влади, військкомату, родичів загиблих,  представників  адміністрації заводу та профспілкового комітету. Всі вони прийшли вшанувати пам’ять наших героїв, справжніх патріотів України.

- Вмирають найкращі, і це дуже боляче, - сказала перший заступник міського голови Тетяна Обиденна. - Захищати кордони нашої держави, її цілісність та суверенітет було для них метою життя. Міська влада, керівництво заводу розуміють, що ці хлопці заслуговують на те, щоб про їх подвиг люди пам’ятали, тому в рамках міської програми їм встановлено меморіальні дошки в тих місцях, де вони жили або працювали.

- Кращі сини нашої країни полишають нас, виконуючи свій обов’язок, аби ми з вами мали змогу жити в мирній країні, - говорить секретар міської ради Іван Базилюк. - Нікопольці повинні поважати їх подвиг, а влада в свою чергу повинна зробити все задля того, аби війна на сході найшвидше закінчилася, щоб наші хлопці не гинули.

Як зазначив помічник генерального директора, депутат міської ради Сергій Коблюк, підтримка Збройних сил України, ветеранів АТО - важливий напрям соціальної політики НЗФ.

- З початку збройного конфлікту на сході України завод всіляко надавав і продовжує донині надавати допомогу нашим бійцям, серед яких були і є феросплавники, - сказав він. - Понад 170 заводчан пройшли крізь горнило боїв АТО, 80 служать в лавах ЗСУ на контракті зараз, за кожним із них зберігається заробітна плата. На жаль, будь-яка війна веде до неминучих жертв. НЗФ теж втратив своїх. У ці лютневі дні тільки в 2015 році в Дебальцевському котлі загинув працівник РБЦ Сергій Іволга, а рік потому на цій же дузі отримав несумісні з життям поранення і працівник ЗЦ Юрій Гришко, якому сьогодні, в день, коли він пішов з життя, ми і відкриваємо меморіальну дошку, щоб його колеги по цеху, заводчани пам’ятали про його мужність. Завод пам’ятає про своїх героїв, вічна їм слава. Герої не вмирають!

Під час заходу відкриття меморіальної дошки на НЗФ голова цехового комітету ЗЦ Людмила Григор’єва зазначила, що завод про своїх бійців ніколи не забував - ані коли вони служили, ані коли гинули. З ініціативи генерального директора НЗФ Володимира Куціна родинам загиблих бійців Сергія Іволги та Юрія Гришка була надана матеріальна допомога.

- Дякуємо всім, хто взяв  безпосередню участь в організації церемонії відкриття меморіальної дошки, - говорить теща Юрія Гришка Людмила Довженко. - Від імені всіх родичів скажу, що ми від всього серця вдячні і міській владі, і НЗФ, що пам’ятаєте про наших героїв.

На згадку про загиблого бійця-заводчанина, за традицією ЗЦ, тепловози дали довгий прощальний гудок.